Bahan2nya:
150gm tepung super fine
150gm gula kastor
5 biji telur gred A
15ml @ 1 sudu besar ovalette
80ml air daun pandan
80ml minyak/mentega cair
5ml @ 1 sudu teh pes pandan
5ml @ 1 sudu teh serbuk penaik
Sedikit pewarna hijau
Cara2nya:
- Satukan gula, ovalette, tepung, serbuk penaik dan telur dalam mangkuk adunan. Pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi. Tapi nie terletak kepada kelajuan pengadun.
- Perlahankan kelajuan dan masukkan air daun pandan, pes pandan dan sedikit pewarna hijau. Pukul lagi dengan kelajuan tinggi sehingga aduan kek benar2 ringan.
- Tuangkan minyak/mentega cair ke dalam adunan dan gaul dengan senduk sehingga sebati.
- Sediakan tin pembakar bulat atau 4 segi ukuran 8 inci, griskan dasarnya dan lapik kertas serap minyak. Tuang adunan dan bakar selama 45 minit atau hingga masak pada suhu 1500C-1800C.
- Bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan kat atas redai kek lebih kurang 5 minit bagi mengelakkan kek kempis.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.