Bahan2nya:
1 ekor ikan siakap - dikelar
3 ulas bawang putih - dihiris nipis
2-3 tangkai daun bawang - dihiris nipis dlm 2 inci panjang
2 tangkai daun sup @ ketumbar - dihiris kasar
2.5 cm halia - dihiris memanjang
1 biji cili merah - dipotong memanjang nipis2
1/2 sudu besar minyak bijan
3 sudu besar kicap cair
1 sudu kecil gula
1/2 cawan stok ayam
Garam dan lada sulah secukup rasa
Cara2nya:
- Panaskan periuk kukusan.
- Bersihkan ikan, keringkan. Kelar dan lumurkan lada sulah dan garam di dalam dan luar ikan.
- Susun hirisan bawang putih di atas pinggan tahan panas.
- Kemudian, letak ikan di atas bawang putih tadi.
- Tabur daun bawang, daun sup @ ketumbar dan hirisan halia di atas ikan.
- Campurkan minyak bijan, stok ayam, kicap cair dan gula dalam mangkuk berasingan. Kacau sehingga sebati. Tuang campuran kuah tadi di atas ikan.
- Letak ikan tadi di dalam periuk kukusan selama 10-15 minit.
- Bila ikan tadi sudah masak, taburkan sedikit hirisan daun bawang, daun sup dan cili merah segar di atas ikan supaya hidangan nampak lebih menarik. Hidangkan panas2.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.