Wednesday, November 20, 2013

Siakap Kukus Ala Cina


Bahan2nya:
1 ekor ikan siakap - dikelar
3 ulas bawang putih - dihiris nipis
2-3 tangkai daun bawang - dihiris nipis dlm 2 inci panjang
2 tangkai daun sup @ ketumbar - dihiris kasar
2.5 cm halia - dihiris memanjang
1 biji cili merah - dipotong memanjang nipis2
1/2 sudu besar minyak bijan
3 sudu besar kicap cair
1 sudu kecil gula
1/2 cawan stok ayam
Garam dan lada sulah secukup rasa

Cara2nya:
  1. Panaskan periuk kukusan.
  2. Bersihkan ikan, keringkan. Kelar dan lumurkan lada sulah dan garam di dalam dan luar ikan.
  3. Susun hirisan bawang putih di atas pinggan tahan panas.
  4. Kemudian, letak ikan di atas bawang putih tadi.
  5. Tabur daun bawang, daun sup @ ketumbar dan hirisan halia di atas ikan.
  6. Campurkan minyak bijan, stok ayam, kicap cair dan gula dalam mangkuk berasingan. Kacau sehingga sebati. Tuang campuran kuah tadi di atas ikan.
  7. Letak ikan tadi di dalam periuk kukusan selama 10-15 minit.
  8. Bila ikan tadi sudah masak, taburkan sedikit hirisan daun bawang, daun sup dan cili merah segar di atas ikan supaya hidangan nampak lebih menarik. Hidangkan panas2.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.