Friday, January 10, 2014

Kek Coklat Karamel

Bahan Untuk Gula Hangus:
4 sudu besar gula pasir
4 sudu besar air

Cara2nya:
1. Masukkan gula & air dlm loyang masak atas api yg sederhana hingga gula cair dan perang. Lenggang2kan loyang. 
2. Sejukkan dan gula akan mengeras. Ketepikan.

Bahan Untuk Karamel:
Panaskan air kukusan hingga mendidih
3 biji telur
2 sudu teh esen vanilla
1 sudu besar tepung kastard
1 cawan susu cair
3 /4 cawan susu pekat

Cara2nya:
1. Satukan semua bahan dan kacau sebati guna whisk. Kalau x de, guna senduk.
2. Masukkan dlm loyang gula hangus tadi dan kukus selama 20 - 25 minit.


Bahan Untuk Kek:
Bahan A
1 biji telur
1/2 cawan susu pekat manis
1/2 cawan susu cair
1/2 cawan minyak masak
1/2 cawan gula - kurangkan 1 sudu besar klau nak kurang manis
(Satukan semua bahan dan kacau sebati guna whisk. Kalau x de, guna senduk.)

Bahan B
1 cawan tepung halus superfine blue key
1 sudu teh baking powder
1/4 sudu teh soda bikarbonat (hujung sudu jer)
1/2 cawan serbuk koko
(Semua bahan ni ayak dan masukkan dlm bahan A. Kacau sebati guna senduk.)

Cara2nya:
1. Sebelum masukkan adunan kek atas karamel, balut penutup periuk kukus dengan kain tuala kecil yang menyerap air.
2. Tuang adunan kek atas karamel tadi dan kukus selama 40 minit atau hingga masak.
3. Sejukkan. Agak2 dah suam @ sejuk baru terbalikkan dalam pinggan.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.