Bahan A
Asam jawa [sebesar telur ayam]
(direndam ¾ cawan air dan buang biji)
2 biji cili padi merah [nak pedas boleh tambah]
½ biji tomato
Asam jawa [sebesar telur ayam]
(direndam ¾ cawan air dan buang biji)
2 biji cili padi merah [nak pedas boleh tambah]
½ biji tomato
½ biji bawang besar (merah)
½ sudu kecil ajinamoto
Bahan B
½ biji tomato
½ biji bawang besar
4 biji cili api hijau
Bahan B
½ biji tomato
½ biji bawang besar
4 biji cili api hijau
2 biji cili api merah
Air limau nipis (kalau nak rasa masam lagi. Saya x letak)
Cara
1. Pastikan asam jawa tiada biji.
2. Masukkan Bahan A ke dalam blender & kisar sampai halus. Jangan tambah terlalu banyak air (cukup air yang digunakan untuk merendam asam jawa kerana nanti air asam terlalu cair).
3. Tomato, bawang besar & cili api dipotong dadu.
4. Gaulkan Bahan A bersama Bahan B.
Cara
1. Pastikan asam jawa tiada biji.
2. Masukkan Bahan A ke dalam blender & kisar sampai halus. Jangan tambah terlalu banyak air (cukup air yang digunakan untuk merendam asam jawa kerana nanti air asam terlalu cair).
3. Tomato, bawang besar & cili api dipotong dadu.
4. Gaulkan Bahan A bersama Bahan B.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.