Sumber: Kak Ida (1001 Resepi)
Bahan-bahan
5 ekor ikan kembung besar
¼ biji kelapa parut (ditumbuk halus atau digiling)
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 inci halia
½ inci lengkuas
3 batang serai
2 tangkai daun kesum (dihiris halus)
1 sudu besar serbuk lada putih, serbuk perisa dan garam secukupnya
Cara Membuatnya
Bahan-bahan
5 ekor ikan kembung besar
¼ biji kelapa parut (ditumbuk halus atau digiling)
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 inci halia
½ inci lengkuas
3 batang serai
2 tangkai daun kesum (dihiris halus)
1 sudu besar serbuk lada putih, serbuk perisa dan garam secukupnya
Cara Membuatnya
1. Bersihkan ikan dan buang insangnya. Belah belakang ikan berhampiran kedua-dua belah tulangnya.
2. Buang tulang ikan dan keluarkan isi perutnya dan bersihkan. Kikis isi ikan hingga ke kulit tetapi jangan sampai terkoyak kulit ikan.
3. Tumbuk halus isi ikan. Campurkan semua bahan dan gaulkan rata-rata.
4. Sumbat campuran ini kedalam ikan dan ikat kemas dengan benang.
5. Letak ikan atas sudip besar yang berlubang dan goreng dalam minyak yang panas sehingga kekuningan.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.