Monday, May 16, 2011

Gulai Lemak Pisang

Bahan2nya:
6 biji pisang kapas/pisang emas muda (dibuang kulit sedikit & dibelah menyerong)
7 biji cili api hijau - dikisar halus
3 ulas bawang merah - dikisar halus
1 ulas bawang putih - dikisar halus
1 batang Serai (dititik)
1 biji santan kelapa
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit ikan bilis - dikisar kasar
Garam & gula secukup rasa.

Cara2nya:
1.       Masukkan cili api, bawang merah & bawang putih yg telah dikisar ke dalam periuk bersama2 pisang, ikan bilis, serai, serbuk kunyit & santan kelapa (santan cair).
2.       Masak sehingga mendidih & kemudian masukkan santan pekat, garam & gula secukup rasa.
3.       Rasa garamnya & bolehlah dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.