Bahan2nya:
6 biji pisang kapas/pisang emas muda (dibuang kulit sedikit & dibelah menyerong)
7 biji cili api hijau - dikisar halus
3 ulas bawang merah - dikisar halus
1 ulas bawang putih - dikisar halus
1 batang Serai (dititik)
1 biji santan kelapa
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit ikan bilis - dikisar kasar
Garam & gula secukup rasa.
Cara2nya:
1. Masukkan cili api, bawang merah & bawang putih yg telah dikisar ke dalam periuk bersama2 pisang, ikan bilis, serai, serbuk kunyit & santan kelapa (santan cair).
2. Masak sehingga mendidih & kemudian masukkan santan pekat, garam & gula secukup rasa.
3. Rasa garamnya & bolehlah dihidangkan.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.