Sunday, May 15, 2011

Tom Yam Putih (Clear Sup)

Bahan2nya:
2 ulas bawang putih - dicincang halus
1 biji bawang besar - dipotong wedges
1 batang serai - dititik
½ paket cendawan tiram (setiap keping dipotong 2)
2 ketul kepak ayam (dipotong kecil2)
2 ekor sotong sederhana - dipotong bulat
4 ekor udang saiz sederhana
1 biji tomato - dipotong wedges
4 tangkai cili padi hijau - diketuk (kalau nak pedas boleh tambah lg)
1 biji Jus limau nipis
1 sudu besar pati ayam tumix
Daun limau purut
2 tangkai daun sup - nak gantikan dengan daun ketumbar pn blh cuma saya x guna sbb bau dia kuat sgt.
Garam secukup rasa

Cara2nya:
1.       Panaskan sedikit minyak di dalam periuk. Tumiskan bawang putih sekejap. Jangan sampai hangit pulak.
2.       Masukkan serai yang dititik tadi.
3.       Masukkan ayam dan tumis sekejap. (Tips untuk menghilangkan bau hanyir ayam).
4.       Masukkan air, pati ayam dan carrot. Masak sampai mendidih.
5.       Masukkan bahan-bahan lain kecuali jus limau nipis, daun limau purut dan daun sup.
6.       Masukkan garam dan jus limau nipis secukup rasa. Pastikan makanan laut dan sayuran tidak dimasak lama sangat. Nanti x sedap.
7.       Tutup api dan masukkan daun limau purut dan daun sup. Sedia untuk dihidangkan.

Nota:
Tom yam ni sedap kalau makan time panas2 dgn nasi panas dan telur dadar.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.