1 ekor ayam - dipotong 12
Bahan2 Perapan:
10 ulas bawang merah
Bahan2 Perapan:
10 ulas bawang merah
5 batang serai
1 inci halia
1 inci kunyit
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu besar garam
7 sudu besar gula
Sedikit ajinamoto
Cara2nya:
1 inci halia
1 inci kunyit
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu besar garam
7 sudu besar gula
Sedikit ajinamoto
Cara2nya:
- Bersihkan ayam & tos.
- Blend kesemua bahan perapan dengan sedikit air.
- Gaulkan dengan ayam dan perap semalaman atau paling cepat selama 5 jam. Bakar dengan menggunakan arang.
Tips:
- Gaul ayam dengan sedikit tepung gandum dan cuci sekali lagi untuk menghilangkan bau hanyir ayam.
- Masukkan ayam yang diperap ke dalam beg plastik atau bekas bertutup dan simpan di dalam peti sejuk.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.