Bahan-bahan Kek Coklat Kukus:
2 ½ cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko Van Houten
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
(bahan-bahan di atas hendaklah diayak sekali supaya kesemuanya sebati)
1 cawan minyak masak
1 cawan gula (dikisar halus)
3 biji telur ayam
1 cawan susu pekat manis
1 cawan air panas (mendidih)
Sedikit minyak masak (untuk melengser acuan kek)
Kertas Minyak (mesti letak, klau x nnt kek melekat walaupun dah lengser acuan dgn minyak masak)
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
(bahan-bahan di atas hendaklah diayak sekali supaya kesemuanya sebati)
1 cawan minyak masak
1 cawan gula (dikisar halus)
3 biji telur ayam
1 cawan susu pekat manis
1 cawan air panas (mendidih)
Sedikit minyak masak (untuk melengser acuan kek)
Kertas Minyak (mesti letak, klau x nnt kek melekat walaupun dah lengser acuan dgn minyak masak)
Cara-caranya:
- Masukkan minyak & gula yg telah dikisar halus ke dalam bekas. Pukul sehingga gula betul2 hancur.
- Masukkan telur satu persatu & pukul hingga kembang. Ingat jangan pukul terlalu lama sangat, nanti kek akan jadi bantat.
- Kemudian barulah masukkan tepung gandum yang sudah diayak bersama serbuk koko, soda bikarbonat & baking powder sedikit demi sedikit sehingga habis. Ingat.. kacau dengan menggunakan whisk. Pastikan adunan tadi rata & tidak berketul2.
- Campurkan susu pekat ke dalam adunan dan kacau guna whisk aje.
- Masukkan air panas ke dalam adunan dan kacau sehingga sebati.
- Tuang adunan ke dalam acuan kek yang sudah dilengserkan dengan sedikit minyak masak & dialas dgn kertas minyak. Balut penutup kukusan dgn kain tuala supaya air kukusan tidak menitik ke dalam adunan kek tadi.
- Kukus selama 60 minit dengan menggunakan api sederhana.
- Bila dah masak, sejukkan kek coklat pada suhu bilik.
Bahan-bahan Topping Coklat Ganache:
350gm coklat masakan hitam
1 sudu besar butter cair
150ml anchor whipping cream
Cara2nya:
- Hiris atau potong kecil-kecil coklat masakan agar mudah dicairkan. Manakala butter, sekiranya baru keluar dari peti ais, potong ia menjadi lebih kecil. Namun lebih baik jika dibiarkan butter cair/ lembut dengan sendirinya di luar peti ais sebelum digunakan.
- Didihkan air dalam periuk yang sesuai. Bila air dah mengelegak, letak bekas tahan panas yang mengandungi whipping cream. Panaskan whipping cream sehingga ia berbuih kat tepi bekas.
- Masukkan coklat masakan & butter. Kacau menggunakan sudu atau whisk sehingga ia menjadi cair, likat dan licin.
- Biarkan ia suam dan bolehlah dituang ke atas permukaan kek coklat. Hiaslah kek coklat tadi dengan coklat rice, parutan coklat masakan & buah strawberi.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.