Bahan2 untuk kuah mee:
½ kg Ubi keledek merah (direbus & dikisar)
2 biji Bawang Merah besar (dikisar halus)
4 ulas Bawang putih (dikisar halus)
½ inci Halia (dikisar halus)
50 gm Udang kepal @ udang geragau (dikisar halus)
300 gm Udang Basah (Kepala & kulitnya dikisar halus & ditapis airnya)
Sedikit isi Udang basah
Tepung jagung (cairkan dgn sedikit air - utk. memekatkan kuah)
Gula, garam & ajinamoto secukup rasa.
Air secukupnya
Minyak untuk menumis
Bahan2 sampingan:
Paru lembu (direbus, digoreng & dihiris nipis)
Tauhu basah (digoreng & dihiris nipis)
Fish kek (digoreng & dihiris nipis)
Telur ayam (direbus & dibelah 4)
Daun sup & bawang (dihiris)
Cili merah (dihiris)
Bawang goreng
Taugeh (dicelur sekejap dan ditoskan)
Mee kuning (dicelur sekejap dan ditoskan)
Cara membuatnya:
- Panaskan minyak dalam periuk. Tumiskan bahan2 yang dikisar halus (cili kering, bawang merah, bawang putih, halia & udang kepal) sehingga wangi dengan menggunakan api yang kecil.
- Masukkan air kepala udang yang telah dikisar & ditapis, ubi keledek kisar dan isi udang.
- Tambahkan air secukupnya dan masak sehingga mendidih.
- Perasakan dengan garam, gula dan ajinamoto secukupnya. Tambahkan sedikit air tepung jagung jika kuah tadi kurang pekat. Kebiasaannya kuah mee rebus agak manis dan pekat sedikit.
- Angkat dan hidangkan bersama mee kuning dan bahan2 sampingan semasa kuah masih panas.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.