Wednesday, September 14, 2011

Topping Coklat Ganache

Bahan-bahan:
350gm coklat masakan hitam
1 sudu besar butter cair
150ml anchor whipping cream

Cara-caranya: 
  1. Hiris atau potong kecil-kecil coklat masakan agar mudah dicairkan. Manakala butter, sekiranya baru keluar dari peti ais, potong ia menjadi lebih kecil. Namun lebih baik jika dibiarkan butter cair/ lembut dengan sendirinya di luar peti ais sebelum digunakan. 
  2. Didihkan air dalam periuk yang sesuai. Bila air dah mengelegak, letak bekas tahan panas yang mengandungi whipping cream. Panaskan whipping cream sehingga ia berbuih kat tepi bekas. 
  3. Masukkan coklat masakan & butter. Kacau menggunakan sudu atau whisk sehingga ia menjadi cair, likat dan licin. Biarkan ia suam dan bolehlah dituang ke atas permukaan kek coklat.

Nota:
Kaedah double boil ni bagus sebab ia boleh mengelakkan pemanasan secara terus yang boleh membuatkan coklat kita hangus.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.