Sunday, September 11, 2011

Ikan Patin Masak Tempoyak

Bahan2nya:
15 biji cili padi hijau (ikut citarasa masing2)
1 biji cili merah
2 inci kunyit hidup 
 (Semua bahan di atas ditumbuk, kemudian digaul bersama dua senduk tempoyak)
Ikan Patin Sangkar dalam 800g - 1 kg (dipotong dan dibersihkan)
2 batang serai - diketuk
1 helai daun kunyit - dicarik2
Air secukupnya
Garam & gula secukup rasa 

Cara2nya:  
  1. Masukkan ikan ke dalam periuk dan masukkan air agak agak tenggelam ikan. 
  2. Masukkan serai dan tempoyak yang telah digaul dengan kunyit & cili. 
  3. Panaskan di atas dapur. 
  4.  Apabila sedikit pekat, masukkan daun kunyit, garam dan gula secukup rasa.

Nota: 
  1. Kalau ikan patin sangkar, tidak perlu dibasuh dengan limau nipis/asam jawa sebab ikan sangkar tidak berbau dan rasanya lebih sedap berbanding patin kolam. 
  2.  Mestilah dicuci bersih sehingga hilang darah disekitar tulang ikan supaya tidak menjejaskan rasa.
  3. Tempoyak jika terlalu masam, boleh ditambah dengan sedikit gula. 
  4. Daun kesum & bunga kantan boleh digunakan bagi menggantikan daun kunyit. Cuma bau gulai tempoyak nanti akan sedikit berbeza.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.