Monday, October 24, 2011

Homemade Pizza

Doh
Bahan2:
½ kgTepung Gandum Berprotein Tinggi
70 gm gula kastor
11 gm yis kering mauripan
2 biji telur gred b
250 ml air
75 gm susu tepung
½ sudu teh garam
50 gm lemak sayuran (shortening)
15 gm bread improver

Cara2nya: 
  1. Yis dicampur dengan air suam dan sedikit gula. 
  2. Campur semua bahan, uli sehingga sebati. Kalau uli guna mixer, jangan uli lama2 sgt. 
  3. Jadikan setiap doh anggaran 200-500gm. 
  4. Tutup doh dengan tuala lembab dan biarkan doh 2x ganda naik. 
  5. Setelah doh tadi dah naik, gelek doh seperti roti canai & biar seketika. 
  6. Cucuk permukaan doh dengan garfu supaya adunan tidak mengelembung ketika dibakar nanti. 
  7. Bakar pada suhu 180 0 celcius selama 10 minit.

Sos Pizza
Bahan2 Utk. Sos Pizza:
60 ml minyak zaitun @ minyak jagung
½ biji bawang besar (dicincang)
2 ulas bawang putih (dicincang)
1 helai daun bay (bayleaf)
Sedikit serbuk Tyme
Sedikit serbuk Basil
250 gm tomato puree
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa

Cara2nya:
1.     Panaskan minyak.
2.     Tumiskan bahan cincang hingga naik bau. Masukkan daun bay, tyme dan basil.
3.     Masukkan tomato puree, garam dan gula.
4.     Masak hingga sebati.

Topping
Bahan2 Utk. Topping:
Makanan Laut spt. udang, sotong, ketam dll - dicelur
Ayam - dicelur & dicarik2
Buah tomato - dipotong kiub
Nenas - kiub (nenas tin)
Sosej - potong bulat2 & nipis
Cendawan butang - hiris nipis
Capsicum  hijau - dipotong kiub
Serbuk Oregano - sedikit
Serbuk Herba campuran (mix herbs) - sedikit
Parmesan cheese - parut
Mozarella cheese - parut

Cara2nya: 
  1. Ambil kulit pizza yang telah siap. Sapukan dengan sos dan taburkan dengan bahan2 topping. 
  2. Taburkan sedikit serbuk oregano dan serbuk herba campuran. 
  3. Akhir sekali, tabur parutan parmesan dan mozzarella cheese. 
  4. Bakar pada suhu 180 0 celcius selama 5 minit. 
  5. Potong dan hidangkan panas2.


Nota:
Untuk topping, letaklah ikut citarasa masing-masing.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.