Bahan2:
½ kgTepung Gandum Berprotein Tinggi
70 gm gula kastor
11 gm yis kering mauripan
2 biji telur gred b
250 ml air
75 gm susu tepung
½ sudu teh garam
50 gm lemak sayuran (shortening)
15 gm bread improver
Cara2nya:
Cara2nya:
- Yis dicampur dengan air suam dan sedikit gula.
- Campur semua bahan, uli sehingga sebati. Kalau uli guna mixer, jangan uli lama2 sgt.
- Jadikan setiap doh anggaran 200-500gm.
- Tutup doh dengan tuala lembab dan biarkan doh 2x ganda naik.
- Setelah doh tadi dah naik, gelek doh seperti roti canai & biar seketika.
- Cucuk permukaan doh dengan garfu supaya adunan tidak mengelembung ketika dibakar nanti.
- Bakar pada suhu 180 0 celcius selama 10 minit.
Sos Pizza
Bahan2 Utk. Sos Pizza:
60 ml minyak zaitun @ minyak jagung
½ biji bawang besar (dicincang)
2 ulas bawang putih (dicincang)
1 helai daun bay (bayleaf)
Sedikit serbuk Tyme
Sedikit serbuk Basil
250 gm tomato puree
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Cara2nya:
1. Panaskan minyak.
2. Tumiskan bahan cincang hingga naik bau. Masukkan daun bay, tyme dan basil.
3. Masukkan tomato puree, garam dan gula.
4. Masak hingga sebati.
Topping
Bahan2 Utk. Topping:
Makanan Laut spt. udang, sotong, ketam dll - dicelur
Ayam - dicelur & dicarik2
Buah tomato - dipotong kiub
Nenas - kiub (nenas tin)
Sosej - potong bulat2 & nipis
Cendawan butang - hiris nipis
Capsicum hijau - dipotong kiub
Serbuk Oregano - sedikit
Serbuk Herba campuran (mix herbs) - sedikit
Parmesan cheese - parut
Mozarella cheese - parut
Cara2nya:
- Ambil kulit pizza yang telah siap. Sapukan dengan sos dan taburkan dengan bahan2 topping.
- Taburkan sedikit serbuk oregano dan serbuk herba campuran.
- Akhir sekali, tabur parutan parmesan dan mozzarella cheese.
- Bakar pada suhu 180 0 celcius selama 5 minit.
- Potong dan hidangkan panas2.
Nota:
Untuk topping, letaklah ikut citarasa masing-masing.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.