Tuesday, October 25, 2011

Nasi Lemak Pandan

Bahan2 Utk. Nasi:
4 cawan beras
1 cawan air pandan (blend 2 helai daun pandan dan tapis)
100 ml santan pekat ayam brand
1 inci halia - diketuk
1 helai daun pandan - disimpul
Sedikit serbuk pewarna hijau
Garam secukup rasa
Air secukupnya

Cara2nya:
1.     Basuh beras.
2.     Campurkan santan pekat, air pandan dan air mengikut sukatan beras.
3.     Masukkan garam, halia dan daun pandan yang disimpul.
4.     Tambahkan sedikit serbuk pewarna hijau supaya warna nasi akan lebih menarik.
5.     Masak nasi dengan menggunakan rice cooker seperti biasa. Bila nasi agak2 nak masak, gaul perlahan2 untuk mesrakan semua bahan. Jangan gaul lebih2 nanti nasi akan jadi patah dan x cantik.
6.     Tutup semula periuk dan biarkan sehingga masak.

Bahan2 Utk. Sambal Tumis Ayam:
Bahan A:
½ ekor ayam (dipotong kepada beberapa bahagian)
Serbuk kunyit secukupnya
Garam secukupnya

Bahan B:
1 ulas bawang merah besar - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
10 tangkai Cili Kering - dikisar
Sedikit belacan - dikisar bersama bawang.
Sedikit air asam jawa
Air secukupnya
Gula secukup rasa
Garam secukup rasa
Minyak utk. menumis.

Cara2nya:
1.     Bahan2 A digaul sekali dan digoreng dalam minyak yang panas. Goreng ayam sehingga ¾ masak dan ketepikan (kalau nak goreng ayam ½ masak pun boleh).
2.     Tumis bawang besar, bawang putih, cili kering dan belacan sehingga pecah minyak.
3.     Masukkan air asam jawa dan sedikit air untuk kuah. Masak hingga mendidih.
4.     Perasakan dengan gula dan garam secukupnya.
5.     Masukkan ayam goreng tadi dalam sambal tumis dan masak hingga kuah pekat.
6.     Hidangkan sambal tumis ayam dengan nasi lemak pandan, ikan bilis goreng, telur rebus dan timun.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.