Kacang Tanah - ditumbuk kasar
Bijan yang telah disangai (goreng tanpa minyak)
Cara2nya:
Bijan yang telah disangai (goreng tanpa minyak)
Cara2nya:
- Celur sotong dalam air panas selama 8-10 minit.
- Toskan dan dipotong ikut citarasa masing2.
- Kangkung dipetik daun dan batangnya dan cuci bersih. Celur kangkung tadi selama 5 minit dalam air panas sama seperti celur sotong.
- Letak sotong dan kangkung di atas pinggan dan tuangkan sosnya.
- Taburkan kacang dan bijan yang telah disangai.
Bahan2 Utk. Sos:
½ cawan cili kisar (¼ cawan pun boleh. Ikut citarasa masing2)
½ cawan gula
½ cawan air asam jawa
½ cawan petis (¼ cawan pun boleh. Ikut citarasa masing2)
½ cawan air
½ cawan gula
½ cawan air asam jawa
½ cawan petis (¼ cawan pun boleh. Ikut citarasa masing2)
½ cawan air
Cara2nya:
- Campurkan cili kisar dengan air dan tapis supaya sos akan jadi cantik dan halus.
- Kemudian campurkan kesemua bahan2 dalam periuk.
- Masak sampai dapat kepekatan yang kita inginkan.
Nota:
Sos ni boleh disimpan lama dalam peti sejuk.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.