Saturday, October 22, 2011

Sotong Kangkung


Bahan2nya:
Sotong kembang
Kangkung
Kacang Tanah - ditumbuk kasar
Bijan yang telah disangai (goreng tanpa minyak)


Cara2nya: 

  1. Celur sotong dalam air panas selama 8-10 minit. 
  2.  Toskan dan dipotong ikut citarasa masing2. 
  3. Kangkung dipetik daun dan batangnya dan cuci bersih. Celur kangkung tadi selama 5 minit dalam air panas sama seperti celur sotong. 
  4. Letak sotong dan kangkung di atas pinggan dan tuangkan sosnya. 
  5.  Taburkan kacang dan bijan yang telah disangai.

Bahan2 Utk. Sos:  
½ cawan cili kisar (¼ cawan pun boleh. Ikut citarasa masing2)
½ cawan gula
½ cawan air asam jawa
½ cawan petis (¼ cawan pun boleh. Ikut citarasa masing2)
½ cawan air

Cara2nya: 
  1.  Campurkan cili kisar dengan air dan tapis supaya sos akan jadi cantik dan halus. 
  2. Kemudian campurkan kesemua bahan2 dalam periuk. 
  3.  Masak sampai dapat kepekatan yang kita inginkan.

Nota:
Sos ni boleh disimpan lama dalam peti sejuk. 


No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.