Tuesday, November 29, 2011

Laksa Penang

Bahan2nya:
500gm laksa - direbus sehingga lembut
600 - 700gm ikan sardin - direbus & isi ikan dikisar kasar
Air dr. tulang ikan sardin - yg tlh direbus & dikisar hancur
15 tangkai cili kering - dikisar halus
1 ulas bawang besar - dikisar halus
2 ulas bawang putih - dikisar halus
Sedikit belacan bakar - dikisar halus
Air rebusan ikan - agak(kalau nak kuah laksa ni cair, lebihkan air rebusan ikan)
5 - 6 keping asam gelugur
Daun kesum - dipetik daunnya
2 kuntum bunga kantan - dibelah 2
Garam & Ajinamoto secukup rasa

Bahan Hiasan:
1 biji timun - dihiris nipis & pjg2
1 ulas bawang besar - dihiris nipis
1 pokok daun salad - dihiris nipis
5 tangkai cili api - dihiris nipis
1 tangkai cili merah - dihiris nipis
3 biji telur rebus - dibelah 4 setiap 1 biji
4 biji limau kasturi - dibelah 2 setiap 1biji

Cara2nya:
  1. Masukkan air rebusan ikan, isi ikan yg dikisar kasar, cili kering, bawang besar, bawang putih, belacan (kesemua bahan2 yg telah dikisar halus) & air dr tulang ikan ke dalam periuk.
  2. Masukkan asam gelugur, daun kesum, bunga kantan, garam & ajinamoto secukup rasa.
  3. Didihkan perlahan2 selama 1 jam.
  4. Setelah kuah benar2 masak, perasakan garam dan ajinamoto kerana kuah laksa kena rasa masin sedikit baru sedap bila dimakan dgn laksa.

Cara Hidangan:
Isikan 2 senduk laksa ke dalam mangkuk. Tuang kuah panas ke atasnya & bubuh sedikit drpd tiap2 bahan hiasan. Hidangkan segera sementara masih panas.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.