2 cawan sagu(nak cantik pakai sagu berwarna)
1 ½ cawan air
1 ½ cawan air
::Santan::
1 cawan santan pekat
Secubit garam
::Gula Melaka::
1 cawan gula Melaka @ gula merah
1 cawan air panas
Cara2nya:
::Sagu::
1. Rendam sagu lebih kurang 20 minit.
2. Kemudian masak sagu dengan air sampai sagu kembang, likat dan kental.
3. Tuang ke dalam acuan dan sejukkan dalam peti ais.
::Santan::
1. Masak santan pekat dengan secubit garam dan daun pandan sekejap.
2. Ingat, kena sentiasa kacau supaya tidak pecah minyak.
::Gula Melaka::
1. Masak gula Melaka @ gula merah dengan air sehingga menjadi air gula yang agak pekat.
Cara Hidangan:
Bila nak hidangkan, terbalikkan sagu tadi ke dalam mangkuk, tuang santan dan diikuti oleh gula melaka.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.