::Bebola Ubi::
2 cawan ubi kayu rebus tumbuk
1 cawan kelapa parut
½ cawan gula
Secubit garam
::Bancuhan Tepung::
1 cawan tepung beras
¼ cawan tepung gandum
Sedikit garam
Air sejuk dari peti sejuk - agak2
Sedikit serbuk kunyit
Cara2nya:
2 cawan ubi kayu rebus tumbuk
1 cawan kelapa parut
½ cawan gula
Secubit garam
::Bancuhan Tepung::
1 cawan tepung beras
¼ cawan tepung gandum
Sedikit garam
Air sejuk dari peti sejuk - agak2
Sedikit serbuk kunyit
Cara2nya:
1. Satukan semua bahan untuk bebola ubi hingga sebati dan kepal bulat-bulat. ketepikan.
2. Bancuh campuran tepung sehingga bancuhan sederhana pekat.
3. Panaskan minyak di dalam kuali dengan menggunakan api sederhana.
4. Celup bebola ubi dalam bancuhan tepung. Goreng hingga keemasan.
Nota:
Jangan goreng terlalu lama, nanti bebola ubi akan pecah.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.