Monday, December 12, 2011

Kuah Lodeh Che Mat Gebu

Bahan2nya:
5 tangkai kacang panjang - dihiris serong
1 biji sengkuang kecil - dikupas dan dipotong jejari
¾ batang lobak merah - dikupas dan dipotong jejari
¼ bahagian kobis - dihiris
2 keping fucuk - dikerat kecil dan direndam hingga lembut
2 keping tempe - dipotong dadu
2 keping tauhu - dipotong dadu


1 cekak soo hoon - dipotong pendek
1 camca besar udang kering - direndam selama 10 minit dan toskan
1 kiub ikan bilis "Maggi" (optional)
2 batang serai - dititik
½ inci lengkuas - dititik
1 biji bawang besar - dihiris halus
2 ulas bawang putih - dihiris halus
¼ camca teh serbuk kunyit
2 cawan santan pekat
5 cawan santan cair

Garam dan gula secukup rasa 

Bahan Hidangan:
Nasi impit - dipotong didadu
Sambal tumis @ Kuah kacang
Serunding
Telur rebus -dikupas dan dibelah 2

Cara2nya:
::Kuah Lodeh::
1.       Udang kering ditumbuk, masukkan ke dalam periuk bersama2 lobak merah, sengkuang, serai, lengkuas, bawang besar, bawang putih dan tempe.
2.       Tuang santan cair, masukkan serbuk kunyit, kacau rata dan jerang atas api hingga mendidih. Masukkan fucuk, kiub ikan bilis, kacang panjang dan kobis, biar mendidih perlahan, jika kuah kurang tambah air.
3.       Masukkan soo hoon dan tuang pati santan, perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula. Biar mendidih perlahan selama 2-3 minit sambil dikacau sekali sekala.
4.       Rasa dan jika dah ok boleh matikan api.

::Cara Hidangan::
Isi nasi impit secukupnya dalam mangkuk sesuai, cedok kuah bersama isi2nya sekali, letakkan telur dan hidangkan bersama sambal tumis atau kuah kacang.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.