Segenggam ikan bilis saiz sederhana - dibersihkan
3 biji bawang merah - dikisar
½ labu bawang besar - dikisar
Belacan bakar secukupnya - dikisar
3 senduk cili kering - direbus hingga lembut dan dikisar
Sedikit air asam jawa
Sedikit air - supaya sambal berkuah
½ labu bawang besar - dihiris bulat
Cara2nya:
1. Panaskan minyak secukupnya didalam kuali.
2. Tumis bahan-bahan kisar diikuti cili kisar hingga pecah minyak.
3. Masukkan ikan bilis, garam dan gula melaka. Kacau lagi.
4. Kemudian masukkan air asam jawa dan sedikit air. Masak hingga mendidih.
5. Masukkan bawang besar dan biarkan seketika. Apabila bawang sudah layu, bolehlah dipadamkan api.
6. Angkat dan hidangkan.
Nota:
Selain dari makan dengan nasi lemak, sambal tumis ni sedap dimakan bersama kuah lodeh dan lontong.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.