Thursday, December 15, 2011

Mini Oreo Cheese Cake


Bahan2nya:
::Dasar Kek::
200gm biskut oreo - di buang krimnya
50gm mentega cair

::Filing Kek::
750gm keju krim
130gm gula kaster
½ sudu besar esen vanila
3 biji telur
200 ml whipping krim
15 keping biskut oreo dipatah 4 - dibuang krimnya
Acuan springform 4.5" @ 4 biji (Menghasilkan 4 biji mini cheese cake)
atau acuan 8" menghasilkan satu biji cheese cake

Cara2nya:
::Dasar Kek::
1.       Kisar halus biskut oreo dan gaul dengan mentega cair, tekan padat ke dalam acuan springform/loose base tin 4.5" sebanyak ½ cawan padat.
2.       Bakar selama 15 minit pada suhu 1600C.
3.       Angkat dan ketepikan.

::Filling Kek::
1.       Pukul keju krim dan gula hingga sebati, masukkan esen vanila dan telur satu demi satu di ikuti dengan whipping krim.  Putar hingga sebati.
2.       Masukkan biskut oreo, gaul rata.
3.       Ambil 1 cawan penuh krim keju dan tuangkan ke atas dasar biskut tadi.
4.       Bakar pada suhu 1500C secara water bath selama 45-50 minit.
5.       Tutup suis oven dan renggangkan pintu oven biarkan kek sejuk di dalamnya selama 1 jam.
6.       Longgarkan tepi kek dengan pisau tajam mengelilingi acuan.
7.       Biarkan sejuk, tutup dengan plastik wrap dan simpan di dalam peti sejuk selama 4 jam atau semalaman.
8.       Keluarkan kek dari acuan dan hias mengikut suka.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.