2 ekor ketam bunga - dibersihkan dan dipotong 2
1/6 biji nenas - dipotong nipis
7 biji cili api hijau - dikisar halus
3 ulas bawang merah - dikisar halus
1 ulas bawang putih - dikisar halus
1 batang Serai (dititik)
1 biji santan kelapa - asingkan santan cair & santan pekat
Sedikit serbuk kunyit
Sehelai daun kunyit - dicarik
Garam & gula secukup rasa
Cara2nya:
1. Masukkan cili api, bawang merah & bawang putih yg telah dikisar ke dalam periuk bersama2 ketam yang dipotong 2, nenas, serai, serbuk kunyit & santan kelapa (santan cair).
2. Masak atas api hingga mendidih. Jika kuah kurang, tambahkan air secukupnya.
3. Masukkan santan pekat dan daun kunyit. Perasakan garam & gula secukup rasa.
4. Biar mendidih perlahan selama 2 - 3 minit sambil dikacau sekali sekala.
5. Bolehlah dihidangkan.
Nota:
Kuah masak lemak cili api ketam ni kena letak gula sedikit, baru kuahnya rasa sedap.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.