Friday, January 13, 2012

Kari Sotong

Bahan2nya:
½ kg sotong - dibersihkan
1 biji terung panjang/ kacang bendi - dipotong ikut citarasa masing2
3 - 4 sudu besar rempah kari ikan Babas - dicampur dgn ½ cawan air
1 sudu besar serbuk cili Babas
3 ulas bawang merah - ditumbuk halus
2 ulas bawang putih - ditumbuk halus
½ inci halia - ditumbuk halus
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1 cawan santan
½ cawan air asam jawa 
Garam dan ajinamoto secukup rasa
Sepelepah daun kari
Minyak untuk menumis

Cara2nya:
1.       Tumis bahan2 yang ditumbuk halus hingga naik bau.
2.       Masukkan pula kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih dan daun kari. Tumis seketika.
3.       Masukkan rempah kari ikan dan serbuk cili, tumis sehingga rempah kering dan pecah minyak.
4.       Kemudian masukkan santan dan biarkan mendidih.
5.       Masukkan sotong dan air asam jawa. Masak kira-kira 10 minit.
6.       Masukkan terung atau kacang bendi. Perasakan garam dan ajinamoto.
7.       Tutup api apabila terung atau kacang bendi dah sedikit layu.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.