½ kg udang galah - dibersihkan
1 peket rempah kari ayam/ daging Babas - dicampur dgn ½ cawan air
1 sudu besar serbuk cili Babas
3 ulas bawang merah - ditumbuk halus
2 ulas bawang putih - ditumbuk halus
3 ulas bawang merah - ditumbuk halus
2 ulas bawang putih - ditumbuk halus
½ inci halia - ditumbuk halus
1 batang kulit kayu manis
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
Santan kelapa secukupnya
Sedikit air asam jawa
Garam dan ajinamoto secukup rasa
Sepelepah daun kari
Sepelepah daun kari
1. Tumis bahan2 yang ditumbuk halus hingga naik bau.
2. Masukkan pula kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih dan daun kari. Tumis seketika.
3. Masukkan rempah kari dan serbuk cili, tumis sehingga rempah kering dan pecah minyak.
4. Kemudian masukkan santan secukupnya dan biarkan mendidih.
5. Masukkan udang dan air asam jawa. Masak kira-kira 15 minit sehingga udang galah tadi masak.
6. Perasakan garam dan ajinamoto.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.