Bahan2nya:
1 cawan sagu halus
2 ½ cawan air
½ cawan gula pasir
½ sudu besar sirap rose
2 helai daun pandan - disimpul
½ cawan kelapa parut + sedikit garam (kukus sebentar)
Cara2nya:
1 cawan sagu halus
2 ½ cawan air
½ cawan gula pasir
½ sudu besar sirap rose
2 helai daun pandan - disimpul
½ cawan kelapa parut + sedikit garam (kukus sebentar)
Cara2nya:
1. Siram sagu dengan air dan toskan.
2. Masak air hingga mendidih. Masukkan sagu dan kacau supaya tidak berketul.
3. Kacau hingga sagu separuh masak. Masukkan daun pandan, gula dan pewarna, kacau hingga sagu menjadi likat. Keluarkan daun pandan.
4. Masukkan ke dalam acuan/ loyang yang dibasahkan terlebih dahulu. Kukus selama 10 minit sehingga sagu menjadi jernih.
5. Sejukkan dahulu di dalam peti sejuk selama 4 jam atau lebih supaya senang dipotong.
6. Potong dan gaulkan dengan kelapa parut.
Nota:
1. Sagu boleh dimasak terus dari dapur tanpa mengukusnya. Kacau hingga semua sagu menjadi jernih.
2. Gula di masukkan kemudian supaya sagu senang masak.
3. Loyang di basahkan untuk mudah dikeluarkan.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.