Sunday, January 29, 2012

Masak Lemak Udang Dgn. Kacang Panjang

Bahan2nya:
16 ekor udang bersaiz sederhana
Sedikit kacang panjang - dipotong 2 inci panjang
7 biji cili api hijau - dikisar halus
3 ulas bawang merah - dikisar halus
1 ulas bawang putih - dikisar halus
1 inci kunyit hidup - dikisar halus
1 batang Serai - dititik
1 biji santan kelapa - asingkan santan cair & santan pekat
Sehelai daun kunyit - dicarik
Garam & gula secukup rasa
Air secukupnya
 
Cara2nya:
1.       Masukkan cili api, bawang merah & bawang putih yg telah dikisar ke dalam periuk bersama2 udang, kacang panjang, serai & santan kelapa (santan cair).
2.       Masak atas api hingga mendidih. Jika kuah kurang, tambahkan air secukupnya.
3.       Masukkan santan pekat dan daun kunyit. Perasakan garam & gula secukup rasa.
4.       Biar mendidih perlahan selama 2 - 3 minit sambil dikacau sekali sekala.
5.       Bolehlah dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.