16 ekor udang bersaiz sederhana
Sedikit kacang panjang - dipotong 2 inci panjang
7 biji cili api hijau - dikisar halus
3 ulas bawang merah - dikisar halus
1 ulas bawang putih - dikisar halus
1 inci kunyit hidup - dikisar halus
1 batang Serai - dititik
1 biji santan kelapa - asingkan santan cair & santan pekat
Sehelai daun kunyit - dicarik
Garam & gula secukup rasa
Cara2nya:
1. Masukkan cili api, bawang merah & bawang putih yg telah dikisar ke dalam periuk bersama2 udang, kacang panjang, serai & santan kelapa (santan cair).
2. Masak atas api hingga mendidih. Jika kuah kurang, tambahkan air secukupnya.
3. Masukkan santan pekat dan daun kunyit. Perasakan garam & gula secukup rasa.
4. Biar mendidih perlahan selama 2 - 3 minit sambil dikacau sekali sekala.
5. Bolehlah dihidangkan.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.