1 batang timun - dipotong 2 inci panjang
1 batang lobak merah - dipotong 2 inci panjang
1 biji cili merah dan 1 biji cili hijau - dipotong 2 inci panjang
1 labu bawang besar - dibelah 2 dan dihiris nipis
½ cawan cuka
2 sudu besar gula
Garam
Air kapur secukupnya untuk merendam sayur sebelum dibuat acar, agar sayur kekal rangup.
Cara2nya:
1 batang lobak merah - dipotong 2 inci panjang
1 biji cili merah dan 1 biji cili hijau - dipotong 2 inci panjang
1 labu bawang besar - dibelah 2 dan dihiris nipis
½ cawan cuka
2 sudu besar gula
Garam
Air kapur secukupnya untuk merendam sayur sebelum dibuat acar, agar sayur kekal rangup.
Cara2nya:
- Timun dipotong 2 inci dan buangkan biji tengahnya. Potong halus seperti batang mancis.
- Lobak merah, cili merah dan cili hijau hiris seperti timun juga.
- Bawang besar dibelah 2 dan hiris nipis.
- Rendamkan semua bahan yang dihiris dalam bekas besar yang berisi air kapur selama 30 minit. Tapiskan dan biarkan sehingga kering.
- Gaulkan gula, garam dan sedikit cuka sehingga sebati.
- Masukkan semua bahan dalam bancuhan cuka. Gaul rata.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.