Wednesday, February 15, 2012

Acar Mentah

Bahan2nya:
1 batang timun - dipotong 2 inci panjang
1 batang lobak merah - dipotong 2 inci panjang
1 biji cili merah dan 1 biji cili hijau - dipotong 2 inci panjang
1 labu bawang besar - dibelah 2 dan dihiris nipis
½ cawan cuka
2 sudu besar gula
Garam
Air kapur secukupnya untuk merendam sayur sebelum dibuat acar, agar sayur kekal rangup.

Cara2nya:
  1. Timun dipotong 2 inci dan buangkan biji tengahnya. Potong halus seperti batang mancis.
  2. Lobak merah, cili merah dan cili hijau hiris seperti timun juga.
  3. Bawang besar dibelah 2 dan hiris nipis.
  4. Rendamkan semua bahan yang dihiris dalam bekas besar yang berisi air kapur selama 30 minit. Tapiskan dan biarkan sehingga kering.
  5. Gaulkan gula, garam dan sedikit cuka sehingga sebati.
  6. Masukkan semua bahan dalam bancuhan cuka. Gaul rata.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.