6 ketul ayam - bahagian tulang lebih sedap
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu besar serbuk cili
3 sudu besar serbuk kari
Garam
Serbuk perasa
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu besar serbuk cili
3 sudu besar serbuk kari
Garam
Serbuk perasa
Bahan2 Kisar:
1 biji bawang sederhana besar
2 biji bawang putih
1 batang serai
1 inci halia
1 inci kunyit
1 inci lengkuas
1 sudu kecil ketumbar biji - guna blender kering
1 sudu kecil jintan manis - guna blender kering
1 sudu kecil jintan putih - guna blender kering
2 biji bawang putih
1 batang serai
1 inci halia
1 inci kunyit
1 inci lengkuas
1 sudu kecil ketumbar biji - guna blender kering
1 sudu kecil jintan manis - guna blender kering
1 sudu kecil jintan putih - guna blender kering
Cara2nya:
- Perap rempah yg siap dikisar, serbuk lada hitam, serbuk cili, serbuk kari, garam dan perasa bersama ayam lebih kurang 1 jam. Lagi lama perap lagi sedap.
- Panaskan minyak didalam kuali. Goreng ayam hingga garing.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.