Bahan2nya:
300 gm beras siam wangi
200 gm beras pulut
7 biji bawang merah - dihiris halus
1 inci halia - dihiris halus
1 sudu teh halba
1 helai daun pandan
600 ml santan segar*
¾ camca teh garam*
½ camca teh gula*
(** bahan2 bertanda * disatukan dan dikacau rata)
200 gm beras pulut
7 biji bawang merah - dihiris halus
1 inci halia - dihiris halus
1 sudu teh halba
1 helai daun pandan
600 ml santan segar*
¾ camca teh garam*
½ camca teh gula*
(** bahan2 bertanda * disatukan dan dikacau rata)
Cara2nya:
- Beras siam wangi dan beras pulut digaul rata, cuci beras, dan rendam 4 jam. Kemudian toskan. Panaskan kukusan, alas kukus dengan daun pisang, cucuk sedikit daun pisang tadi agar wap panas boleh lepas.
- Masukkan beras dalam kukus bersama daun pandan dan kukus selama 15 minit. Kemudian, alih ke dalam bekas. Satukan hirisan bawang merah, halia dan halba tadi, gaul bersama nasi. Tuang santan ½ bahagian, gaul rata dan tuang kembali ke dalam kukus. Sambung kukus selama 15 minit. Kemudian, keluar dan tuang baki santan, sambung mengukus 30 - 35 minit lagi.
- Bila nasi masak, kareh kan biar ianya berderai, masa ini nasi kelihatan agak lekit, tapi bila suam ia akan menjadi cantik. Hidangkan bersama acar mentah dan gulai ikan tongkol atau ayam.
:: Gulai Ikan Tongkol ::
Bahan2nya:
Bahan2nya:
1 ekor ikan tongkol saiz sederhana besar* - dipotong2 dan dibersihkan
5 keping asam keping*
Garam secukupnya*
5 keping asam keping*
Garam secukupnya*
(** bahan2 bertanda * direbus dan disimpan semalaman sebelum digulai)
3 sudu besar cili boh
½ liter santan pekat
2 sudu besar gula merah
1 sudu besar kerisik
1 bungkus rempah kari ikan
½ cawan air asam jawa
Minyak untuk menumis
Cili api dan belimbing buluh
3 sudu besar cili boh
½ liter santan pekat
2 sudu besar gula merah
1 sudu besar kerisik
1 bungkus rempah kari ikan
½ cawan air asam jawa
Minyak untuk menumis
Cili api dan belimbing buluh
Bahan2 Kisar:
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu teh jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
5 ulas bawang kecil
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu teh jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
5 ulas bawang kecil
1 ulas bawang putih
1 inci lengkuas
1 inci halia
1 inci lengkuas
1 inci halia
1 inci kunyit
Cara2nya:
- Ikan direbus dgn garam dan asam keping dgn sedikit air hingga kering. Seelok2nya disimpan satu malam.
- Tumiskan bahan dikisar sehingga wangi. Masukkan cili dan rempah yang dibancuh dengan sedikit air asam jawa. Biarkan garing.
- Masukkan santan, gula merah dan garam. Kacau sehingga mendidih.
- Apabila mendidih baru masukkan ikan dan kerisik . Biarkan api perlahan-lahan sehingga gulai pecah minyak.
- Sebelum diangkat, perasakan garam dan masukkan cili padi dan belimbing buluh.
:: Acar Mentah ::
Bahan2nya:
Bahan2nya:
1 batang timun - dipotong 2 inci panjang
1 batang lobak merah - dipotong 2 inci panjang
1 biji cili merah dan 1 biji cili hijau - dipotong 2 inci panjang
1 labu bawang besar - dibelah 2 dan dihiris nipis
½ cawan cuka
2 sudu besar gula
Garam
Air kapur secukupnya untuk merendam sayur sebelum dibuat acar, agar sayur kekal rangup.
Cara2nya:
1 batang lobak merah - dipotong 2 inci panjang
1 biji cili merah dan 1 biji cili hijau - dipotong 2 inci panjang
1 labu bawang besar - dibelah 2 dan dihiris nipis
½ cawan cuka
2 sudu besar gula
Garam
Air kapur secukupnya untuk merendam sayur sebelum dibuat acar, agar sayur kekal rangup.
Cara2nya:
- Timun dipotong 2 inci dan buangkan biji tengahnya. Potong halus seperti batang mancis.
- Lobak merah, cili merah dan cili hijau hiris seperti timun juga.
- Bawang besar dibelah 2 dan hiris nipis.
- Rendamkan semua bahan yang dihiris dalam bekas besar yang berisi air kapur selama 30 minit. Tapiskan dan biarkan sehingga kering.
- Gaulkan gula, garam dan sedikit cuka sehingga sebati.
- Masukkan semua bahan dalam bancuhan cuka. Gaul rata.
- Hidangkan bersama nasi dagang, gulai ikan tongkol dan telur rebus.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.