Thursday, February 23, 2012

Air Soya

Bahan2nya: (utk. 5 - 8 orang)
500 gm kacang soya - direndam dalam air selama sekurang-kurangnya 6 jam, diramas utk buang kulitnya dan toskan
3 helai daun pandan - disimpul
Air secukupnya
Gula secukupnya
Kain kasa - diperlukan utk menapis air kacang soya

Cara2nya:
  1. Blend 1 cawan kacang soya dengan 2 ½ cawan air masak hingga betul-betul lumat. Tapiskan ia dengan kain kasa, dan buangkan hampas soya.
  2. Ulangi proses yang sama hingga kacang soya habis.
  3. Masak atas api kecil hingga mendidih dan hendaklah dikacau sentiasa supaya air soya tadi tidak rosak. Masukkan juga daun pandan yang dah disimpul.
  4. Setelah air soya dah mendidih, masukkan gula ikut citarasa masing2. Sesuaikan rasa dan sejukkan.

Nota:
Jika rasa air soya tu rasa kelat2, maksudnya air soya tadi tidak cukup masak. Pastikan masak air soya hingga mendidih.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.