Bahan2nya: (utk. 5 - 8 orang)
500 gm kacang soya - direndam dalam air selama sekurang-kurangnya 6 jam, diramas utk buang kulitnya dan toskan
3 helai daun pandan - disimpul
Gula secukupnya
Kain kasa - diperlukan utk menapis air kacang soya
Cara2nya:
Kain kasa - diperlukan utk menapis air kacang soya
Cara2nya:
- Blend 1 cawan kacang soya dengan 2 ½ cawan air masak hingga betul-betul lumat. Tapiskan ia dengan kain kasa, dan buangkan hampas soya.
- Ulangi proses yang sama hingga kacang soya habis.
- Masak atas api kecil hingga mendidih dan hendaklah dikacau sentiasa supaya air soya tadi tidak rosak. Masukkan juga daun pandan yang dah disimpul.
- Setelah air soya dah mendidih, masukkan gula ikut citarasa masing2. Sesuaikan rasa dan sejukkan.
Nota:
Jika rasa air soya tu rasa kelat2, maksudnya air soya tadi tidak cukup masak. Pastikan masak air soya hingga mendidih.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.