Bahan2nya:
20 ekor udang sederhana besar - dikerat muncungnya sahaja dan dibersihkan
2 senduk cili kering kisar
Petai - dikopek dan dibelah 2
2 labu bawang besar - sederhana besar
2 senduk cili kering kisar
Petai - dikopek dan dibelah 2
2 labu bawang besar - sederhana besar
3 ulas bawang putih
1½ inci belacan
½ cawan air asam jawa
1 sudu kecil1½ inci belacan
½ cawan air asam jawa
Garam secukup rasa
Cara2nya:
- Kisar bawang merah dan bawang putih bersama belacan hingga halus.
- Panaskan kuali, masukkan minyak. Bila minyak dah panas, masukkan petai yang telah dikopek dan belah dua. Golek2 hingga separuh masak dan keluarkan.
- Masukkan pula bahan kisar dan goreng hingga garing.
- Masukkan cili kisar dan perlahan api. Masak hingga terbit minyak.
- Masukkan sedikit air dan masak lagi hingga bahan2 tadi benar2 garing.
- Masukkan air asam jawa dan besarkan api.
- Masukkan udang, goreng pantas2 selama dua minit. Masukkan pula petai, gula dan garam.
- Jangan masak terlalu lama. Rasa dan padamkan api. Kalau masa terlalu lama udang jadi keras.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.