200 gm biskut Oreo (buangkan krimnya) - hancurkan
60 gm mentega - dicairkan
500 gm krim keju - PHILADELPHIA Cream Cheese
65 gm mentega - pada suhu bilik
100 gm gula halus
2 sudu besar gelatin halal brand Nona
300 ml whipping cream
100 gm biskut Oreo - dipotong 4 atau dipatah2kan (nak letak sikit pun blh juga)
Cara2nya:
- Gaulkan 60 gm butter bersama 200 gm biskut Oreo yg dihancurkan tadi dan bubuh ke dalam loyang kek keju (springform pan) lalu tekan hingga mampat. Masukkan ke dalam peti sejuk. Sejukkan selama 30 - 1 jam.
- Pukul whip cream sehingga pekat dan ketepikan.
- Pukul krim keju bersama 65 gm butter dan gula sehingga kembang dan putih.
- Campurkan jus lemon dgn gelatin dan panaskan campuran tadi dgn menggunakan kaedah double boiling. Kacau hingga gelatin larut. Proses ni sekejap saja.
- Masukkan whip cream ke dalam mixture krim keju tadi (no.3) dan bubuh gelatin dan biskut Oreo yg dipotong empat atau dipatah2kan. Gaul sehingga rata.
- Sejukkan dalam peti sejuk selama 8 jam atau lebih.
- Taburkan sedikit biskut oreo hancur di atas permukaan kek sebagai hiasan.
Nota:
Pastikan kek ni betul2 keras, barulah boleh dikeluarkan kek ni dari acuan.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.