1 ekor ikan tongkol saiz sederhana besar* - dipotong2 dan dibersihkan
5 keping asam keping*
Garam secukupnya*
5 keping asam keping*
Garam secukupnya*
(** bahan2 bertanda * direbus dan disimpan semalaman sebelum digulai)
3 sudu besar cili boh
½ liter santan pekat
2 sudu besar gula merah
1 sudu besar kerisik
1 bungkus rempah kari ikan
½ cawan air asam jawa
Minyak untuk menumis
Cili api dan belimbing buluh
3 sudu besar cili boh
½ liter santan pekat
2 sudu besar gula merah
1 sudu besar kerisik
1 bungkus rempah kari ikan
½ cawan air asam jawa
Minyak untuk menumis
Cili api dan belimbing buluh
Bahan2 Kisar:
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu teh jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
5 ulas bawang kecil
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu teh jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
5 ulas bawang kecil
1 ulas bawang putih
1 inci lengkuas
1 inci halia
1 inci lengkuas
1 inci halia
1 inci kunyit
Cara2nya:
- Ikan direbus dgn garam dan asam keping dgn sedikit air hingga kering. Seelok2nya disimpan satu malam.
- Tumiskan bahan dikisar sehingga wangi. Masukkan cili dan rempah yang dibancuh dengan sedikit air asam jawa. Biarkan garing.
- Masukkan santan, gula merah dan garam. Kacau sehingga mendidih.
- Apabila mendidih baru masukkan ikan dan kerisik . Biarkan api perlahan-lahan sehingga gulai pecah minyak.
- Sebelum diangkat, perasakan garam dan masukkan cili padi dan belimbing buluh.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.