Tuesday, February 14, 2012

Gulai Ikan Tongkol

Bahan2nya:
1 ekor ikan tongkol saiz sederhana besar* - dipotong2 dan dibersihkan
5 keping asam keping*
Garam secukupnya*
(** bahan2 bertanda * direbus dan disimpan semalaman sebelum digulai)
3 sudu besar cili boh
½  liter santan pekat
2 sudu besar gula merah
1 sudu besar kerisik
1 bungkus rempah kari ikan
½ cawan air asam jawa
Minyak untuk menumis
Cili api dan belimbing buluh

Bahan2 Kisar:
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu teh jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
5 ulas bawang kecil
1 ulas bawang putih
1 inci lengkuas
1 inci halia
1 inci kunyit

Cara2nya:
  1. Ikan direbus dgn garam dan asam keping dgn sedikit air hingga kering. Seelok2nya disimpan satu malam.
  2. Tumiskan bahan dikisar sehingga wangi. Masukkan cili dan rempah yang dibancuh dengan sedikit air asam jawa. Biarkan garing.
  3. Masukkan santan, gula merah dan garam. Kacau sehingga mendidih.
  4. Apabila mendidih baru masukkan ikan dan kerisik . Biarkan api perlahan-lahan sehingga gulai pecah minyak.
  5. Sebelum diangkat, perasakan garam dan masukkan cili padi dan belimbing buluh.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.