½ kg beras nasi dagang
1 genggam beras pulut
3 ulas bawang merah - dihiris nipis
2 ulas bawang putih - dihiris nipis
1.5 inci halia - dihiris nipis
¾ cawan pati santan
½ sudu besar garam
2 sudu kecil halba
Cara2nya:
- Beras nasi dagang dan beras pulut disatukan dan dibasuh. Rendamkan semalaman.
- Kukus beras nasi dagang selama 40 minit sehingga masak/lembut.
- Selepas 40 minit kukusan, angkat bekas pengukus. Keluarkan nasi dagang dan masukkan kedalam mangkuk besar.
- Masukkan santan yang dah dicampur dengan garam, bahan-bahan yang dihiris nipis dan biji halba. Gaul sehingga sebati.
- Masukkan semula dalam bekas kukusan dan kemudian kukus semula dalam 10 - 15 minit. Apabila sudah masak, angkat.
:: Gulai Ikan Tongkol ::
Bahan2nya:
1 ekor ikan tongkol saiz sederhana besar* - dipotong2 dan dibersihkan
5 keping asam keping*
Garam secukupnya*
5 keping asam keping*
Garam secukupnya*
(** bahan2 bertanda * direbus dan disimpan semalaman sebelum digulai)
3 sudu besar cili boh
½ liter santan pekat
2 sudu besar gula merah
1 sudu besar kerisik
1 bungkus rempah kari ikan
½ cawan air asam jawa
Minyak untuk menumis
Cili api dan belimbing buluh
3 sudu besar cili boh
½ liter santan pekat
2 sudu besar gula merah
1 sudu besar kerisik
1 bungkus rempah kari ikan
½ cawan air asam jawa
Minyak untuk menumis
Cili api dan belimbing buluh
Bahan2 Kisar:
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu teh jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
5 ulas bawang kecil
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu teh jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
5 ulas bawang kecil
1 ulas bawang putih
1 inci lengkuas
1 inci halia
1 inci lengkuas
1 inci halia
1 inci kunyit
Cara2nya:
- Ikan direbus dgn garam dan asam keping dgn sedikit air hingga kering. Seelok2nya disimpan satu malam.
- Tumiskan bahan dikisar sehingga wangi. Masukkan cili dan rempah yang dibancuh dengan sedikit air asam jawa. Biarkan garing.
- Masukkan santan, gula merah dan garam. Kacau sehingga mendidih.
- Apabila mendidih baru masukkan ikan dan kerisik . Biarkan api perlahan-lahan sehingga gulai pecah minyak.
- Sebelum diangkat, perasakan garam dan masukkan cili padi dan belimbing buluh.
:: Acar Mentah ::
Bahan2nya:
Bahan2nya:
1 batang timun - dipotong 2 inci panjang
1 batang lobak merah - dipotong 2 inci panjang
1 biji cili merah dan 1 biji cili hijau - dipotong 2 inci panjang
1 labu bawang besar - dibelah 2 dan dihiris nipis
½ cawan cuka
2 sudu besar gula
Garam
Air kapur secukupnya untuk merendam sayur sebelum dibuat acar, agar sayur kekal rangup.
Cara2nya:
1 batang lobak merah - dipotong 2 inci panjang
1 biji cili merah dan 1 biji cili hijau - dipotong 2 inci panjang
1 labu bawang besar - dibelah 2 dan dihiris nipis
½ cawan cuka
2 sudu besar gula
Garam
Air kapur secukupnya untuk merendam sayur sebelum dibuat acar, agar sayur kekal rangup.
Cara2nya:
- Timun dipotong 2 inci dan buangkan biji tengahnya. Potong halus seperti batang mancis.
- Lobak merah, cili merah dan cili hijau hiris seperti timun juga.
- Bawang besar dibelah 2 dan hiris nipis.
- Rendamkan semua bahan yang dihiris dalam bekas besar yang berisi air kapur selama 30 minit. Tapiskan dan biarkan sehingga kering.
- Gaulkan gula, garam dan sedikit cuka sehingga sebati.
- Masukkan semua bahan dalam bancuhan cuka. Gaul rata.
- Hidangkan bersama nasi dagang, gulai ikan tongkol dan telur rebus.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.