Bahan2nya:
1 ekor ikan haruan - disiang dan dibersihkan
1 cm kunyit hidup - dikisar
1 batang serai - dikisar
1 sudu teh garam
1 sudu teh lada hitam
Sedikit helaian daun kunyit - membalut ikan1 ekor ikan haruan - disiang dan dibersihkan
1 cm kunyit hidup - dikisar
1 batang serai - dikisar
1 sudu teh garam
1 sudu teh lada hitam
Bahan Air Asam:
1 genggam asam jawa - diperah
1 cawan air
5 tangkai cili padi - dihiris
1 biji bawang besar - dipotong dadu
Garam secukup rasa
1 genggam asam jawa - diperah
1 cawan air
5 tangkai cili padi - dihiris
1 biji bawang besar - dipotong dadu
Garam secukup rasa
Cara2nya:
- Perapkan ikan dengan bahan yang dikisar, lada hitam dan garam selama 1 jam. Selepas itu balut ikan dengan daun kunyit dan dibakar sehingga masak.
- Sementara itu ambil perahan air asam dan masukkan bawang, cili padi dan garam secukup rasa.
- Setelah itu bolehlah ikan dihidangkan panas bersama sambal air asam.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.