Bahan2nya:
1 ekor ayam - dipotong dan dibersihkan
½ botol sos tomato
2 senduk cili kisar
3 ulas bawang putih - dikisar
½ botol sos tomato
2 senduk cili kisar
3 ulas bawang putih - dikisar
3 ulas bawang merah - dikisar
1 inci halia - dikisar
2 batang serai - diketuk
1 kulit kayu manis1 inci halia - dikisar
2 batang serai - diketuk
1 sudu kecil buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
1 cawan air - untuk kuah
1 labu bawang besar - dihiris bulat
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara2nya:
Cara2nya:
- Ayam digaul dengan sedikit garam dan serbuk kunyit dan goreng separuh masak dan ketepikan.
- Panaskan kuali dengan lebihan minyak menggoreng ayam tadi, tumis bawang putih, bawang merah dan halia.
- Bila dah wangi, masukkan cili kisar tadi dan kacau. Masukkan serai, kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang. Kacau dan biarkan cili naik minyak dan garing.
- Masukkan air dan kacau. Kalau suka kuah lebih oleh ditambah lagi air. Kacau sebentar.
- Masukkan sos tomato tadi dan kacau hingga pekat.
- Perasakan garam dan gula.
- Bila dah pekat masukkan bawang besar yang dihiris bulat dan ayam goreng tadi. Kacau hingga ayam sebati dengan kuah. Kalau nak letak kacang pis pun boleh juga.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.