Bahan2nya:
4 biji kuning telur
1 sudu besar tepung jagung
100gm gula castor
2 cawan susu (lemak berkrim)
Perisa strawberry (strawberry emulco)
1 sudu besar tepung jagung
100gm gula castor
2 cawan susu (lemak berkrim)
Perisa strawberry (strawberry emulco)
250gm whipping cream (non diary)
1 biji buah strawberry - dicincang halus
Cara2nya:
- Panaskan susu dengan api sederhana.
- Dalam bekas lain, masukkan tepung jagung dan ambil sedikit susu yang sedang dipanaskan itu untuk melarutkannya.
- Pukul kuning telur dengan gula menggunakan garfu sahaja. Tuang ke dalam susu hangat tadi dan kacau lagi. Tuang pula tepung jagung dan kacau sebati sampai likat. Masukkan perisa strawberry.
- Setelah likat, tutup api dan biarkan adunan mencapai suhu bilik, baru dimasukkan ke dalam peti sejuk (bahagian beku). Biarkan semalaman.
- Selepas semalaman, pukul whipping krim sampai kembang dan gebu macam buih.
- Kemudian keluarkan ais krim yang sudah beku dan aduk dengan sudip plastik atau kayu.
- Kemudian pukul dengan electric mixer sampai gebu.
- Masukkan whipping cream yang sudah dikembangkan tadi dan pukul sampai sebati dan gebu.
- Campurkan buah strawberry yang dicincang halus dan aduk dengan sudip plastik atau kayu sekali lalu.
- Masukkan semula ke dalam tempat dingin beku dan biarkan beberapa jam. Baru boleh dihidangkan.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.