Bahan2nya:
1 ekor Ayam bersaiz kecil - dipotong dan dibersihkan
1 biji bawang besar - dikisar halus
5 batang cili kering - dikisar halus
1 sudu besar gula
1 sudu besar asam jawa - dibancuh dengan ½ cawan air
5 batang cili kering - dikisar halus
1 sudu besar gula
1 sudu besar asam jawa - dibancuh dengan ½ cawan air
1 biji bawang besar - dihiris bulat
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng ayam dan menumis
Sedikit daun sup untuk hiasan
Cara2nya:
- Perap ayam dengan garam, kunyit dan dalia yang dikisar halus selama 1 jam. Kemudian goreng ayam sehingga kuning keemasan. Ketepikan.
- Tumis bawang besar dan cili kering yang dikisar sehingga naik bau.
- Masukkan gula. Biar seketika sehingga bahan tumis tadi pecah minyak.
- Masukkan air asam jawa dan garam. Biar mereneh.
- Masukkan ayam goreng dan bawang yang dihiris bulat. Biar kuah meresap dalam ayam sekejap dan bolehlah ditutup api.
- Tabur daun sup sebagai hiasan.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.