Saturday, March 03, 2012

Ayam Masak Pedas

Bahan2nya:
1 ekor Ayam bersaiz kecil - dipotong dan dibersihkan
1 biji bawang besar - dikisar halus
5 batang cili kering - dikisar halus
1 sudu besar gula
1 sudu besar asam jawa - dibancuh dengan ½ cawan air
1 biji bawang besar - dihiris bulat
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng ayam dan menumis
Sedikit daun sup untuk hiasan

Cara2nya:
  1. Perap ayam dengan garam, kunyit dan dalia yang dikisar halus selama 1 jam. Kemudian goreng ayam sehingga kuning keemasan. Ketepikan.
  2. Tumis bawang besar dan cili kering yang dikisar sehingga naik bau.
  3. Masukkan gula. Biar seketika sehingga bahan tumis tadi pecah minyak.
  4. Masukkan air asam jawa dan garam. Biar mereneh.
  5. Masukkan ayam goreng dan bawang yang dihiris bulat. Biar kuah meresap dalam ayam sekejap dan bolehlah ditutup api.
  6. Tabur daun sup sebagai hiasan.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.