Roti sandwich secukupnya
1 tin Sardin ayam brand - diasingkan sos dan isinya
Bawang besar - dicincang halus
Sedikit Cili merah - dicincang halus
Cili padi - blh letak jika suka pedas
1 biji telur - dipukul
2 sudu kecil jus limau kasturi
1 sudu kecil sos sardin yang diasingkan tadi
Garam & gula secukup rasa
Cara2nya:
- Untuk mengelakkan minyak meresap ke dalam roti sewaktu digoreng, roti sandwich hendaklah dilenyekkan dengan kayu pengelek.
- Ikan sardin dibelah 2 dan dibuang lendir berwarna hitam serta tulang, dihancurkan kemudian gaul dengan 1 sudu kecil sos sardin, bawang, cili merah, jus limau, garam dan gula.
- Kemudian, letakkan campuran sardin ke atas roti dan digulung.
- Kemudian lekatkan hujung roti yang digulung tadi dengan telur.
- Ulang langkah 3 dan 4 sehingga siap.
- Goreng dengan minyak yang banyak (deep fry). Api jangan terlalu panas kerana roti akan cepat menjadi hangus .
- Masakkan sebentar kemudian toskan roti sardin.
- Sedap dicecah bersama sos cili thai dan mayonis .
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.