Friday, February 01, 2013

Daging Masak Hitam Mak Su


Bahan2nya:
1kg daging - dihiris kecil (ikut citarasa masing2)
½ kg bawang besar - dikisar halus
500 ml kicap pekat
500 gm cili kisar
1 tangkai daun kari
1 sudu makan jintan manis - disangrai dan ditumbuk halus
1 sudu makan jintan putih - disangrai dan ditumbuk halus
Garam, gula dan bahan perasa secukupnya

Cara2nya:
  1. Rebus daging hingga empuk dan lembut. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak dan tumiskan bawang bersama daun kari hingga naik baunya.
  3. Kemudian masukkan cili kisar dan biarkan garing seketika.
  4. Masukkan daging bersama kicap pekat, jintan manis, jintan putih, garam, gula dan bahan perasa secukupnya.
  5. Biarkan hingga masak dan pekat kuahnya. Tabur daun bawang dan daun sup sebagai hiasan.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.