Bahan2nya:
2 biji bawang besar
7 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
½ sudu kecil baking powder
½ sudu kecil gula halus
Serbuk lada sulah/hitam secukup rasa
¼ sudu kecil serbuk cili
1 biji telur
125 ml susu segar
Minyak masak secukupnya untuk goreng terendam
Cara2nya:
- Bawang besar dikupas kulit dan hiris bulat setebal 1 cm. dan leraikan menjadi gegelang.Gunakan Bawang besar yg warna kuning atau dipanggil bawang jepun.
- Satukan kesemua bahan2 kering di dalam mangkuk dan kacau rata.
- Satukan susu dan telur di dalam mangkuk berasingan dan kacau sedikit.
- Tuangkan campuran susu ke dalam adunan tepung dan kacau hingga sebati.
- Panaskan minyak di dalam kuali.Celupkan bawang kedalam adunan tepung dan goreng hingga kuning keemasan. Jangan goreng terlalu banyak bawang supaya mudah untuk dibalik2kan.
- Angkat dan toskan di atas kertas serap minyak.Hidangkan ketika panas2.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.