Bahan2nya:
Ikan bawal hitam/ kembung/ kayu/ tenggiri
1 biji kelapa
5 ulas bawang merah - ditumbuk halus
3 ulas bawang putih - ditumbuk halus
2 inci halia - ditumbuk halus
1 pekat rempah kari ikan
Sedikit kacang bendi
1 biji tomato - dibelah 4
Sedikit asam jawa
Sedikit garam
Cara2nya:
- Bersihkan ikan dan ditoskan.
- Perahkan santan kelapa dan asingkan patinya.
- Tumiskan halba campur bersama bawang merah, bawang putih dan halia yang telah ditumbuk halus.
- Apabila sudah garing masukkan serbuk kari dan biarkan seketika sehingga pecah minyak.
- Masukkan santan dan perahan air asam jawa.
- Apabila menggelegak masukkan ikan dan biarkan seketika sehingga masak.
- Masukkan kacang bendi & tomato.
- Padamkan api dan hidangkan panas2.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.