Sunday, February 17, 2013

Kari Ikan

Bahan2nya:
Ikan bawal hitam/ kembung/ kayu/ tenggiri
1 biji kelapa
5 ulas bawang merah - ditumbuk halus
3 ulas bawang putih - ditumbuk halus
2 inci halia - ditumbuk halus
1 pekat rempah kari ikan
Sedikit kacang bendi
1 biji tomato - dibelah 4
1 sudu teh halba campur
Sedikit asam jawa
Sedikit garam

Cara2nya:
  1. Bersihkan ikan dan ditoskan.
  2. Perahkan santan kelapa dan asingkan patinya.
  3. Tumiskan halba campur bersama bawang merah, bawang putih dan halia yang telah ditumbuk halus.
  4. Apabila sudah garing masukkan serbuk kari dan biarkan seketika sehingga pecah minyak.
  5. Masukkan santan dan perahan air asam jawa.
  6. Apabila menggelegak masukkan ikan dan biarkan seketika sehingga masak.
  7. Masukkan kacang bendi & tomato.
  8. Padamkan api dan hidangkan panas2.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.