Bahan2
Puding Roti Kismis:
3 biji telur
2 sudu tepung kastard
½ cawan susu fresh milk (guna susu dutch lady)
2 sudu tepung kastard
½ cawan susu fresh milk (guna susu dutch lady)
1 tin susu cair gold coin
2 sudu marjerin planta
½ vanilla powder (kalau takde pun xpe)
1 sudu esen vanilla
Roti putih (brand ikut suka)
3 ½ sudu gula (tambah lg jika suka manis)
Kismis hitam
Cara2nya:
- Mula2 sapu loyang dengan planta.
- Blend telur, tepung kastard, fresh milk, susu cair, vanilla powder, esen vanilla & gula.
- Carik-carikkan roti, susun dalam loyang berselang-seli dgn kismis.
- Tuangkan bahan yg diblend tadi ke atas susunan roti tadi. Ulang langkah no.3 & no.4 sampai penuh loyang.
- Kemudian bakar selama 30 minit.
Bahan2 Sos
Kastard:
2 ½ cawan susu segar/susu cair (campurkan kedua2nya)
3 sudu besar tepung kastard
5 sudu gula pasir
1 sudu kecil esen vanilla
Cara2nya:
- Satukan kesemuanya di dalam periuk. Kacau hingga tepung larut.
- Kemudian, panaskan dengan api kecil hingga sos kelihatan pekat.
- Tutupkan api dan hidangkan bersama2 puding roti tadi.
Nota:
Kalau nak kukus puding roti, kukus selama sejam.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.